Eos Northbrook Nov 2012075final
Eos_Northbrook_Nov_2012075final
EoS_Northbrook_June2012_199
Eos_Northbrook_Nov_2012070final
Eos_Northbrook_Nov_2012098final
EoS_Northbrook_June2012_178
EoS_Northbrook_June2012_240
EoS_Northbrook_June2012_148
EoS_Northbrook_June2012_153
EoS_Northbrook_June2012_140
EoS_Northbrook_June2012_133
EoS_Northbrook_June2012_095
EoS_Northbrook_June2012_050
EoS_Northbrook_June2012_026

Client:
Northbrook Health Centre

Date:
May 2012 – Feb 2013

This specialist healthcare project has been designed and built in consultation with SMBC and SPCT to deliver a state of the art Health Centre that will transform this 1980’s building into a modern energy efficient space that exceeds current CQC, HTM and HBN guidelines.

We have designed and installed the very latest low energy Mitsubishi VRF Inverter heating and cooling, replacing traditional gas fired heating and LTHW, resulting in an estimated energy saving of 25%. Energy consumption has been further improved through installation on new double glazed high security windows. Improvements made to the fabric of the building ensure that the refurbishment addresses building control and DDA regulations.

Every room has been designed in consultation with the Infection Prevention team, with finishes chosen for both aesthetics and longevity, resulting in hard wearing practical spaces that deliver clinical excellence without detracting from the underlying need to deliver a welcoming and positive experience for patients. Innovative storage wall makes the most of the existing room footprints and delivers safe, lockable storage solutions, whilst roller racking ensures that patient records are kept in secure high yield filing systems.

Every aspect of the building services including CCTV, door access, fire and intruder alarms have been designed to deliver the very latest technology throughout the building. A combination of direct and indirect high frequency energy efficient luminaries have been specified to reduce energy consumption and improve ambient lighting throughout the building.

The colour scheme, way finding and  signage has been designed to identify rooms and individual zones throughout the building. Feedback from the PCT and building users has been very supportive.

“The Northbrook scheme has raised the bar for healthcare design melding the latest environmental management technologies with refreshed best clinical practice. The transformation of the building and it’s refreshed focus on patients will significantly improve local healthcare delivery. The framework agreement we have with Eos provides the ideal platform for engagement with all project stakeholders and for the integration of design, procurement, manage and construct phases of logistically complex projects.”
Richard Whitehouse, Head of Estates for the Solihull